Ide to Sata Hama

This article has been written before more than 24months, information might old.

Acum doua zile am fost sa asamblez un PC unui prieten , asta dupa ce a vrut sa isi imbunatateasca unitatea , dar o imbunatatire a unei unitati care are peste 4 ani e cam imposibila adica se poate , dar practic ramane doar carcasa .

Ca o paranteza oricine care a mai aruncat un ochi pe siteuri cu componente stie ca tehnologiile se schimba repede si odata cu ele apar uneori incompatibilitati intre componente , in orice caz producatorii tin mult la compatibilitate dar uneori dupa ceva ani chiar nu mai poti sa avansezi tehnologia pe acelasi concept hardware .

In orice caz dupa ce am vazut piesele principale am ajuns la concluzia ca nu am unitate optica si unitate de stocare permanenta , acum in mod normal ar fi fost sa se achizitioneze macar un hdd compatibil cu SATA , pentru ca placa nu avea nici un conector PATA , dar in perioada actuala pretul hard-disk-urilor a crescut extraordinar si cred ca un hard-disk cat de cat costa cat jumatate din piesele achizitionate asa ca am zis , poate exista o solutie de mijloc mai ales ca nu imi doream ca omul sa stea asa fara PC ( stiu si eu cat de trista e viata fara PC … ) , si atunci m-am gandit ca paote un adaptor/convertor ide la sata si-ar face treaba .

Desi m am gandit la asta era indoielnic daca e o decizie buna sau nu , mai ales pentru ca stiu ca nu prea se gaseste asa ceva pe piata , nu exista o documentatie prea buna in ceea ce priveste dispozitivele acestea si unele marci pot avea pret foarte ridicat .

In general daca te hotarasti sa cumperi asa ceva , sa nu cumperi niciodata fara sa te informezi bine pe net , caci contrar unor credinte asa numitul „adaptor” nu este doar un simplu cablu si poate genera foarte multe probleme asa cum s-a intamplat si cu cel care l-am cumparat .

Mi am pierdut destul timp incercand sa imi dau seama de ce nu functioneaza corect , si cand spun corect nu ma refer la faptul ca nu functiona ci la faptul ca functiona intr-un mod nedorit .

Ce sa m ai l-am incercat pe 2 placi de baza , cu setari diferite intre native ide si ahci , cu doua hdd-uri IDE WD , unul WD2000jb-00rea00 SE , si unul WD16000jb-22rea00 SE , problema era ca dupa un timp de functionare HDD-ul se inchingea la peste 60 de grade , si orice sistem de operare in acest caz s-ar fi oprit din functionare , ce sa mai cu acest adaptor ide / sata hama bidirectional puteai pe orice PC sa vezi cate BSOD voiai .

Poate am nimerit eu unul stricat , sa nu mai zic ca scoate adaptorul nu hdd-ul niste zgomote de parca comunici cu extraterestrii .

Dar na trebuia cumva sa gasesc o solutie sa functioneze sistemul de operare fara sa cumpar un hdd compatibil cu placa de baza , pana la am montat pe hard un radiator mai vechi de la o placa video si un ventilator 40×40 , si asa functioneaza in apropiera limitelor normale desi cred ca e un pic mai cald decat normal eu hard-disk-urile mele le am sub 3 ventilatoare 40×40 , 40×40 , 80×80 si ma gandeam in viitor daca mai adaug mai multe sa mai modific dar stau sub 25 de grade , dupa cate stiu eu un hdd se presupune ca a find in intervalul de temperatura normala cand este sub 50 de grade dar temperaturile mari la HDD-uri scurteaza viata lor .

In orice caz daca cumparati si folositi un astfel de dizpozitv si va treziti deodata cu ecranul profund albastru sa stiti ca probabil acest adaptor creaza probleme .

Share the joy

Leave a Reply