Imaturitate

This article has been written before more than 24months, information might old.

Toti oamenii imbatranesc dar nu inseamna ca ei se si maturizeaza , ce inseamna oare sa fii matur ? Cand ne gandim la aspectul fizic sau la date concrete cum ar fi varsta e usor sa definim maturitatea dar cand ne relationam la gandire lucrurile devin mai complexe , cum poti definii un nivel al maturitatii cand nu este stabilit nici cat de matur esti insusi ? Si cine poate sa iti zica cat de matur esti ? , daca obiectiv nimeni nu poate spune cat de matur este el insasi .

Varsta si experienta nu sunt argumente solide , atata timp cat ne dezvoltam si gandim in mod diferit , nici o viata nu seamana cu alta fiecare este purtat de imaginatie in alt mod fiecare viseaza in alt fel , fiecare gandeste mai mult sau mai putin , mai eficient sau ” mai ” in van .
In fapt maturitatea este strans conectata de numeroase aspecte precum comportamentul in interiorul societatii , responsabilitatea , compasiunea , ratiunea , vointa si dorinta de a intelege cat mai mult .

Probabil ca dintre toate maturitatea gandirii este cel mai puternic atasata de societate , si de regulile ei , oamenii nu traiesc intr-o societate nici macar armonica , sa nu mai vorbim de alte idealuri , cu toate acestea unde exista o comuniune de oameni exista din punct de vedere social o bariera manifestata la nivelul comportamentul cotidian intre ceea ce inseamna acceptabil si penibil .

Insa din nefericire diferentierea dintre acceptabil si penibil se bazeaza cel mai adesea pe influente culturale , religioase , traditionale , istorice , temporale , sociale si mai putin pe ratiune . Putem considera ca exemplu tari din lumea araba unde femeile au interdictie sa conduca automobile si in general libertatea lor este foarte ingradita , restrictionarea condusului este din punct de vedere rational intru-totul nefondata , insa influenta religioasa are intaietate in fata ratiunii .

In societatile existente e aproape imposibil sa vorbesti de maturitate in contextul comportamentului social , atunci cand iti sunt dictate alegerile si cand populatia accepta gandurile altora fara o motivare solida si un rationament limpede , fara adaptarea comportamentului la diferite situatii si fara ca fiecare sa aiba acelasi cuvant de spus in modelarea comportamentului social , ramanem in aceiasi negura in care penibilul si acceptabilul sunt doar stereotipuri de prost gust .

Este similar cu situatia in care daca esti cel mai inteligent din camera inseamna cu siguranta ca nu te afli in camera care trebuie , problemele cu care se confrunta majoritatea societatii sunt subiectivismul , preluarea preconceptelor din diferite anturaje , comoditatea , lipsa unei amprente personale si a unicitatii , atitudinea aroganta , interesul scazut fata de informatie si cunoastere , lipsa respectului , si lista continua .

M-am tot intrebat insa daca maturitatea este macar constanta , evident ca prin definite cuvantului intelegem ca odata matur , statutul ramane ireversibil , insa in realitate nu este asa pentru ca oameni tind sa nu isi adapteze experientele din trecut si gandirea din trecut cu situatia si conjunctura din prezent , astfel gandirea care la un anumit punct pe axa timpului era dezvoltata conform respectivului timp , devine cel putin expirata ( da nu alterata ) pentru timpul prezent , uneori zambesc si ma gandesc cu groaza ca de fapt sunt foarte putini batranei care au fost capabili sa isi schimbe gandirea si sa arunce la gunoi ideea ca amintirile din trecut le pot furniza experienta si intelepciunea de care au nevoie astazi .

Probabil ca daca cu totii am intelege ca in intregul decurs al vietii e mai important sa analizezi si sa deduci decat sa crezi , atunci cu siguranta am putea sa ne schimbam continuu astfel incat am sti ca nu conteaza ce crezi la un moment dat ci conteaza sa rationezi in fiecare moment si sa nu te bazezi pe trecut , decat intr-o proportie partiala atunci cand evaluam posibilitatea de repetabilitate in mod identic a evenimentelor .

Cred ca uneori exista o oferta sumara in ceea ce priveste informatia , si pentru mine este o certitudine ca la fel exista si oameni care nu doresc o oferta mai vasta , si probabil ca de aceea se mentine la acest nivel scazut insa asta cred ca ne afecteaza pe toti .

Share the joy

Leave a Reply