Self esteem and people

This article has been written before more than 24months, information might old.

Am observat ca exista o legatura cel putin stranie intre aprecierea fata de sine si numerosi factori ce tin mai mult sau mai putin de nivelul cunostintelor si capacitatea intelectuala a fiecarui individ .

Rosenwald era de parere ca oamenii care sunt incultii si gresesc des au respect mai mare fata de sine decat cei culti .

Desi poate ca la prima vedere o astfel de afirmatie ne poate trezi anumite dubi , daca observam comportamentul cotidian al societatii putem ajunge la concluzia ca in mare parte din cazuri aceasta regula se aplica .

De altfel daca m-as gandi la propria persoana , si va propun acelasi exercitiu imi dau seama , ca importanta mea ca persoana pe care mi-o asumam a scazut odata cu cresterea in varsta , si de fapt mai precis cu acumularea a noi informatii .

Cand deschizi prima data ochii in lume te crezi a fi cel mai important , si totusi majoritatea dintre noi inaintand in varsta si insusindu-ne informatii , peste informatii ajungem sa nu ne pese de noi in sine , ci sa ne pese doar ce gandim .

Evident totusi multi dintre cei care cunosc vaste informatii intr-unul sau mai multe domenii adesea pot sa para aroganti , ceea ce da o falsa impresie ca oamenii respectivi se cred importanti insa in realitate multi dintre oameni informati sunt de fapt agasati , si enervati de ideea ca adesea li se pun intrebari retorice si puerile si sunt socati de faptul ca in lume exista oameni dintre cei mai inculti care in toata viata lor nu au acumulat informatie nici cat sa fie in stare sa vorbeasca despre un anumit domeniu o ora cursiv .

Eu adesea am intalnit oameni care ma intreaba de 4,5 ori acelasi lucru , desigur acest incident ma enerveaza pentru ca e ilogic sa dau un raspuns unei singure persoane mai mult de 2 ori , si ma aduce intr-o stare in care ignor persoana si/sau implicatia in dialog , dar asta nu pentru ca mi se pare ca eu sunt important , ci pentru ca mi se pare ca sunt insultat si nu pot deduce decat faptul ca persoana in cauza doreste sa ma ironizeze si in nici un caz sa obtina o informatie , moment in care nu mai exista nici o motivatie logica ca eu sa raspund .

Si cred in continuare ca un respect ridicat fata de sine este nociv pentru ca de cele mai multe ori implica lipsa de respect fata de restul comunitatii si al persoanelor din jur , nu pot sa inteleg de ce marea majoritate nu intelege ca individual nu suntem decat un graunte dintr-o mare de deserturi , o particula dintr-un univers multidimensional , si ca important nu e cine suntem ci ceea ce putem sa gandim , sa cream , sa ne imaginam , caci o viata e trecatoare dar un gand poate fi etern .

Un gand poate remodela soarta intregii planete , un gand este esenta creatiei caci el da sens si viata oricarei decizi , el este este motorul a tot ce cunoastem .

Mereu am un sentiment de greata cand vad oameni care cred ca soarele se invarte in jurul lor , poate de aceea nu prea imi plac nici copiii si sunt rari acei copii care stau si mediteaza si incearca sa deprinda mereu noi cunostinte , iar cei care sunt asa probabil sunt catalogati anormali , dar ce e anormal in a reflecta si nu a te juca prosteste si a face cine stie ce tampenii negandite .

Ca orice copil si eu cred ca am facut aceleasi tampenii si infantilitati desi imi aduc totusi aminte ca erau momente cand ma uitam la semeni mei ( de aceiasi varsta ) si nu ii intelegeam de ce se zbenguie fara motiv , de ce fac gesturi stupide , de ce rad necontenit la lucruri ce nu pareau amuzante , si de aceea ii priveam ca pe niste ciudatenii ale naturi si chiar o faceam de la departare sub razele calde si placute ale soarelui .

De fapt toata viata am asistat uimit la comportamentul ridicol al omului care epateaza fara limite , mereu mi-am pus intrebarea daca unii oameni pot sa accepte ca cineva poate avea cunostinte sau capacitati mai dezvoltate decat ei insasi , pentru ca psihologic vorbind multi au impresia ca se descurca mai bine decat cel de alaturi , si asta aparent fara a avea o argumentatie , ci doar pentru simplul fapt ca existenta lor e mai importanta decat orice .

Ceea ce ne pune in situatia sa ne intrebam daca oamenii stupizi si inculti au simtul conservarii si al protejari personale mai crescut decat al unei persoane mai informate si inteligente .

Sincer nu stiu daca Rosenwald avea dreptate insa oamenii pe care zilnic i-am analizat mi-au lasat impresia ca Rosenwald nu a gresit cand si-a spus teoria .

Share the joy

One Response

  1. Annabelle august 10, 2011

Leave a Reply