Sufletul In Mintea Noastra

This article has been written before more than 24months, information might old.

creierCred ca macar o data in viata ne-am pus intrebarea ” Ce este sufletul ? ” sau ” Exista suflet ? ” , marturisesc ca eu nu mi-am pus intrebarile acestea foarte devreme pentru ca aveam raspunsul mereu dar era un raspuns valabil numai pentru mine , cand am inceput sa dezvolt interesul pentru parerile altor persoane atunci , m-am regandit mai profund , de fapt intrebarile in sine au evoluat , iar raspunsurile care as fi vrut sa le inteleg in mod detaliat nu se rezumau la intrebarile ” Exista suflet ? ” ci la ” Cu ce ajuta credinta in suflet ?” si respectiv ” De ce ar crede oricine in existenta unui suflet ? ” .

Evident in societate eu am inteles termenul suflet ca si pasiune , sau ceva care prezinta puternic atasament sentimental cum ar fi amintirile , si mi s-a parut fara sens sa fie inteles altfel mai tarziu chiar a inceput sa ma enerveze folosirea cuvantului suflet cu sens de nucleu spiritual al omului , mai ales ca eu sincer nu intelegeam de ce trebuie sa inlantuim fantasmele si problema e ca la capatul de inceput al inlantuirilor se afla fantasma principala : ” forta divina ” .

Tehnic vorbind sufletul pleaca si se naste din locul din care provin gandurile si se termina tot acolo , vechii greci nu stiau exact daca creierul este locatia din care pleaca toate gandurile , iar anumite ipoteze identificau ca si inima poate fi un loc de unde ar putea pleca , dar atunci grecii incercau prin Platon si altii sa explice creierul si memoria si au cam esuat dramatic iar poate primele concluzi concrete s-au putut stabili de abia in era moderna , caci tot grecii credeau ca omul a fost un fel un fel de jucarie facuta de zei si definita de Prometeu pentru amuzamentul lor , de asemenea si greci au avut mitul inundatiei globale iar femeia a fost a fost faurita dupa barbat , asemanari izbitoare daca ne gandim la crestinism oricum crestinismul a fost un compus mult mai amplu si oricine stie ca se regasesc aproape lucruri asemanatoare cu toate aparitiile religioase de pana atunci .

Dar revenind la conceptul de suflet va trebui sa realizam ca intai de a crede in ceva sau a defini ceva inainte de toate acestea trebuie sa realizam ca lucrurile acestea nu ar fi posibile daca am fi afectati de cele mai multe ori cerebral , mi-e greu sa inteleg cum atunci cand oamenii vad un om intr-o stare avansata de degradare psihica se mai gandesc ca omul poate fi spiritual , si nu e doar biologic , mi-ar fi greu sa stau in fata unui om bolnav de alzheimer care nu mai poate sa inteleaga de multe ori pe ce lume este sau in ce timp si acelui om mi-ar fi rusine sa ii spun ca oameni au suflet . Pentru ca el din pacate nu mai are , oamenilor le e greu sa inteleaga ca tot ce fac este efectul unui gand si fara ganduri nu am putea sa face nimic , orice fantasma si orice poveste imaginara dispare atunci cand nu mai avem ceea ce e cel mai important si anume : creierul sanatos . De ce o imaginatie ca sufletul sa fie mai presus de obiectul viu care ne face sa iubim , sa vorbim o limba , sa identificam persoanele dragi , sa avem opinii si sa fim unici .

Si mi se pare absurd sa amestecam din ce in ce mai multe lucruri cu spiritualitatea , trebuie sa realizam ca fara religie se poate trai dar fara creier nu , si ca nu vatamam pe nimeni daca nu credem in povesti infantile , insa daca obligam copiii sa creada in lucruri care nu pot fi dovedite , gresim flagrant , pentru ca le luam adevarata libertate si ii constrangem sa gandeasca intre intervale pe care noi nu avem nici un drept sa le stabilim.

Share the joy

3 Comments

  1. Rares octombrie 24, 2010
  2. azrael-sub7 septembrie 27, 2010
  3. Bogdan Epureanu septembrie 27, 2010

Leave a Reply